maanantai 19. toukokuuta 2014

Miksi päätöksen tekeminen on niin hankalaa?

Näyttäisi siltä, että joillekin päätöksen tekeminen on melko helppoa ja joillekin taas todella vaikeaa. Päättämättömyys on asia, joka jollakin tapaa jopa leimaa joidenkin ihmisten persoonallisuutta.
Päättämättömyys näkyy kaikessa. Se voi alkaa jo ruokakaupasta. Se näkyy ravintolassa, vaateostoksilla ja tulevaisuuden suunnittelussa. Päättämättömälle valinta useiden mahdollisuuksien joukosta tuntuu tuskalta. Mikäli päättämättömyys vaivaa voi siitä muodostua rasite koko elämän ajaksi.
Päättäväinen ei voi ymmärtää millaista tuskaa valinnat tuottavat päättämättömälle. Opiskeluun suuntautuminen, ammatin valinta, aviopuolison valinta, auton tai asunnon hankkiminen, kaikki nämä voivat tuottaa suurta tuskaa päättämättömyyteen taipuvalle ihmiselle. Päättämätön ihminen turhauttaa usein myös lähipiirinsä omalla jahkailullaan.
Syy epävarmojen ihmisten päättämättömyyteen on usein siinä, että he pelkäävät tekevänsä vääriä ratkaisuja. Ratkaisun tekeminen on aina riski. Se voi joko onnistua tai epäonnistua. Useille voi olla vaikeaa ottaa sitä riskiä, että he olisivat väärässä.
Totta kai päättäväisetkin ihmiset tekevät myös huonoja päätöksiä, mutta koska he tekevät päätöksiä, tekevät he päätöksiä, jotka useimmiten ovat oikeita kuin vääriä.
Tuskin Jumalakaan haluasi meidän elävän paikalleen jumittunutta elämää, koska liiallinen päättämättömyys voi horjuttaa luottamusta Jumalan johdatukseen elämämme valinnoissa.
Jumala ei rankaise meitä vääristä valinnoista, joita olemme parhaan harkintakykymme mukaan tehneet. Jumalalla on kyllä kyky kääntää asiat parhaaksemme jopa väärän ratkaisun jälkeen. Rohkeutta elämässä etenemiseen voi saada ainoastaan tekemällä rohkeita ratkaisuja. Toisinaan opimme siitä mitä olemme tehneet väärin ja toisinaan siitä, mitä olemme tehneet oikein. Lapsikaan ei opi kävelemään ennen kuin on kaatunut useamman kerran. Täytyy aina nousta ja yrittää uudelleen. Paikalleen jääminen pysäyttäisi elintärkeän kasvun. Näin on myös päättäväisyyden laita. On otetteva riski ja tehtävä päätös siitäkin huolimatta, vaikka se olisi väärä.
Myös seurakuntia saattaa vaivata päättämättömyys, vaikka jotkut voivat tulkita sen väärällä tavalla hyveeksi. Harkitsematta perusteellisesti kaikkia vaihtoehtoja, ei päätöksiä kannata tehdä, mutta päättämättömyydestä ei seuraa kuitenkaan mitään hyvää. Päättäväisyys on johtajuutta, jota myös seurakuntalaiset arvostavat. Raamatussa Jaakob sanoo, että kaksimielinen ihminen on epävakainen kaikilla teillään, eikä saa Herralta mitään pyytämäänsä.
RV toukokuu 2014

Ei kommentteja: