sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Tule sellaiseksi kuin olet!


Minäkuva on ihmisen oma käsitys itsestään. Kristityn minäkuva rakentuu niistä aineksista, jotka Jumala on luomisessa meihin istuttanut. Emme ole sattumalta sellaisia kuin olemme. Hän on luonut jokaisen ainutlaatuiseksi. Kahta samanlaista ei ole. Meidän tulisi saada iloita itsestämme! Jumala on suunnitellut rakkaussuhteen itsensä ja meidän välille. Hänellä on hyviä ajatuksia meitä kohtaan.
Matkan varrella moni asia voi kuitenkin mennä vikaan. Jokainen meistä tekee vääriä valintoja, epäonnistuu ja tuntee sielussaan vajaamittaisuutta. Sielunvihollinen on jo nimensäkin puolesta sielumme vihollinen. Se haluaa saada näkemään itsemme väärässä valossa. Se pyrkii kaikin keinoin hajottamaan ihmisen persoonaa ja identiteettiä. Musertaessaan itsetuntoamme, sielunvihollinen käyttää usein välikappaleina toisia ihmisiä, jotka tietoisesti tai tietämättään loukkaavat persoonaamme. Pahimmassa tapauksessa voimme jäädä traumaattisen itseinhon tunteen valtaan vuosikausiksi. Terveeseen minäkuvaan kuuluu kyky rakastaa itseään ja lähimmäistään. Kun opettelemme tuntemaan ja hyväksymään itsemme, pystymme oppimaan rakastamaan myös toisia ihmisiä.
Jumala haluaa eheyttää persoonaamme ja itsetuntoamme. Siksi meidän tulisi hyväksyä itsemme sellaisina kuin Jumala on meidät luonut. Itsensä hyväksyminen on itsetunnon eheytymisen tärkein askel. Jumala ei muuta meitä toisiksi ihmisiksi, koska on tarkoitus, että olemme sellaisia kuin olemme. Hän voi kuitenkin parantaa haavamme, jotka rikkovat ja vääristävät todellista minäkuvaamme. Raamatun mukaan Kristuksessa meistä tulee uusia luomuksia. Vanha on poissa ja uusi on sijaan tullut. Tämä tarkoittaa kokonaisvaltaista uuden ihmisen syntymää hengen ja sielun alueella.
Kristuksessa minäkuvamme voi tämän armon tähden korjaantua oikeaan suuntaan joka päivä. Takaiskuista huolimatta suunta on eheää minäkuvaa kohti! Omana itsenä eläminen tuottaa vapauden elää rikasta ja yltäkylläistä elämää.

2 kommenttia:

Pekka Salminen kirjoitti...

Hei Jyrki!
Viime vuonna käsittelimme Mintulla kristityn identiteettiä monelta kantilta.
Näyttää siltä, että aihe on varsin ajankohtainan, kun joudumme jatkamaan sitä vieläkin. Olen avannut puheissani teemaa otsikolla "mies kristityn identiteettiä etsimässä".
Tänään heitin ajatuksen vanhaa sanotaa soveltaen (Daavid esimerkkinä), että "jokaisessa miehessä asuu paimenpoika ja jokaisessa paimenpojassa asuu kuningas". Me kristiyt miehet tarvitsemme uuden näyn roolistamme Jeesuksen seuraajina ja oman elämämme "kuninkaina". Onhan se vaan hienoa, jos voi olla "jumalan mielen mukainen valinta".

Sinua ja tehtävääsi siunaten.
(hienoa, että jaksat pitää blogia)

Pekka

Jyrki Palmi kirjoitti...

Kiitos. Hieno ajatus tuo Daavidin esimerkki!