maanantai 4. huhtikuuta 2011

Saako lasta kurittaa?

”Älä jätä poikaa kurituksetta –– kun hän saa keppiä, pelastat hänet tuonelan tieltä.” ”Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan, joka rakastaa, kurittaa häntä jo varhain.” Monissa Raamatun sananlaskuissa vanhempia kehotetaan kasvattamaan lastaan paitsi nuhtelemalla niin myös fyysisesti kurittamalla (esim. Sananl. 13:24; 19:18, 23:13–14). Miten näihin kehotuksiin tulisi kristittynä vanhempana suhtautua? Tiedän, että Suomen lain mukaan lasten fyysinen kurittaminen on kiellettyä.

Kuten sanoit, fyysinen kuritus on laissa kiellettyä eikä Raamattukaan suosittele väkivaltaa rangaistuskeinona lapsille. Kysymyksessä mainittujen sananlaskujen ensisijainen tarkoitus on herättää vanhempien huomio siihen, että sääntöjen rikkomisella tulee olla seurauksensa ja siitä täytyy rangaista. Kuritus on kivulias tapa oppia, mutta monesti paras. Jos kiellämme lapsilta sen mahdollisuuden, teemme heille karhunpalveluksen.
Rikkomusten seuraukset pitää puolisoiden yhdessä päättää. Rankaisumuotoja on monia. Yksi tapa on asettaa rangaistus koskemaan läheisesti rikottua aihetta. Esimerkiksi liiallisesta tietokoneella pelaamisesta rangaistus voi olla se, että kone otetaan kokonaan pois käytöstä määräajaksi. On tärkeää, että seuraukset on sovittu jonain rauhallisena hetkenä koko perheen kesken eikä niitä huudeta ilmoille silloin, kun rikkomus on juuri tapahtunut. Tieto seurauksista auttaa myös lapsia pohtimaan, kannattaako kiellettyyn tekoon ryhtyä.
Vanhempien vastuulla onkin pitää kiinni seuraamusten toteuttamisesta. Se vaati päättäväisyyttä. Joskus lapset saattavat tietoisesti kokeilla, onko säännön rikkomisesta todella seurauksena rangaistus. Jos ei ole, niin he mitä todennäköisimmin uusivat tekonsa. Jos vanhempi on joskus tiukka ja joskus lepsu, seurauksena on lisää tottelemattomuutta. Epäjohdonmukainen kurinpito on kaikkein tavallisin ansa, johon vanhemmat kasvatuksessaan lankeavat.
Kurinpito vaatii paljon aikaa, rakkautta ja vastuuta. Usein vanhemmat ovat yksinkertaisesti liian väsyneitä rankaisemaan lapsiansa. Juuri tästä Raamattu haluaa vanhempia muistuttaa. Älä anna väsymyksen pilata sitä hyötyä, jonka lapsi saa kantaessaan rikkomuksensa seuraukset.

Ei kommentteja: