torstai 29. helmikuuta 2024

Ihmeet ja merkit lähetystyössä

Jo lähetystyön alkuajoista alkaen ihmeet ja merkit ovat olleet olennainen osa lähetystyötä. Apostolien kautta tapahtuneet ihmeet saivat kokonaisia kaupunkeja kääntymään kristinuskoon. Näin tapahtui muun muassa Maltalla. Raamatun mukaan kaikki saaren sairaat tulivat Paavalin rukoiltavaksi ja saivat avun. Kaikki alkoi suuresta ihmeestä, kun haaksirikkoutunut Paavali lämmitteli nuotiolla ja pudisti kädessään riippuvan käärmeen pois tulematta myrkytetyksi.

Nykyään ihmeisiin suhtaudutaan skeptisesti. Parantumisihmeitä on tutkittu ja joidenkin tutkimusten mukaan kukaan ei olisi koskaan parantunut. Evankeliumin julistus ilman ihmeitä ja merkkejä vie kuitenkin pohjan pois lähetystyöltä. Vaikka ihmeet ja merkit eivät missään tapauksessa ole lähetystyön ydintä, ei lähetystyötä voi olla ilman tämän kaltaista ilmentymää.

Apostolien toimintaan kuului niin sanottu kokonaisvaltainen evankeliumin julistus sisältäen sanoman Jeesuksesta, joka pelastaa, parantaa ja täyttää Pyhällä Hengellä. 

Jeesuksen apostoleille antamaan valtuutukseen ei näytä liittyvän mitään rajoituksia. Matteus sanoo, että hän antoi heille vallan parantaa kaikkia tauteja ja vaivoja. Tämä ulottui jopa kuolleitten herättämiseen. Tarkkaan ottaen tämä valta annettiin tietylle ihmisryhmälle tiettynä aikana. Meidän ei pidä olettaa, että meille on annettu täsmälleen samanlainen valta, silti Jeesuksen lähettäessä 72 opetuslasta, heidätkin lähetettiin samantyyppisen vallan saattamana. Tämä viittaa lähettämisen ja valtuutuksen voimaan, kun missiona on evankeliumin julistus. Samalla kun Jeesus lähettää, hän muistuttaa, että pelastus on tärkeämpi asia, kun parannetuksi tuleminen. Lisäksi hän muistuttaa, että enemmän tulisi iloita nimestä elämän kirjassa, kuin siitä, että ihmeet ja merkit seuraavat julistusta.

Lähetyskäskyssä huomaamme, että vaikka käsky mennä kaikkeen maailmaan annettiin ensin yhdelletoista opetuslapselle, niin lupaus sitä seuraavista merkeistä annettiin kaikille uskoville. Hyvän sanoman eteenpäin viemistä ei siis uskottu pelkästään apostoleille, vaan kaikille, jotka tulisivat uskoon heidän työnsä kautta ja samat merkit seuraisivat myös näitä uusia uskovia heidän saarnatessaan evankeliumia.

Ilosanoma, jota opetuslasten tuli saarnata kaikessa maailmassa, oli se, että Jeesus kuoli meidän syntiemme edestä ja että me pelastumme häneen uskomalla. Ihmeet ja merkit annettiin vahvistamaan pelastuksen sanomaa. Oikein ymmärrettynä Raamattu ei viittaa siihen, että kaikkia kristittyjä käytettäisiin samalla tavalla parantamaan sairaita tai poimimaan myrkyllisiä käärmeitä. Jeesus vain yksinkertaisesti sanoo, että tällaiset ja monet muutkin merkit seuraavat hänen palvelijoitaan, kun he menevät kaikkeen maailmaan ja saarnaavat evankeliumia

Usein ihmeet näyttävät tapahtuvan siellä, missä niitä tarvitaan ja halutaan nähdä. Monessa kulttuurissa evankeliumi täytyy todistaa voimatekojen kautta. Se todistaa omalta osaltaan, että elävä Jumala on elävä Jumala, voimakkaampi kuin epäjumalat ja ainut oikea Jumala.

Ei kommentteja: