torstai 29. helmikuuta 2024

GA

 Monet lähetysjärjestöt, mukaan lukien Fida International on luopunut teltantekijä nimikkeestä ja siirtynyt käyttämään GA-termiä. Fidassa uskotaan, että GA on tulevaisuuden valtavirtaa lähetystyössä. Yhä useammat lähetystyöhön valmistautuvat ovat tietoisia siitä, että heidän kotiseurakuntansa taloudelliset resurssit ovat hyvin rajalliset. Sen varaan, että seurakunnat pystyisivät rahoittamaan lähetystyön ei välttämättä pysty tulevaisuutta suunnittelemaan. Tästä syystä monet lähetysnäkyä kantavat henkilöt suuntautuvatkin jo varhaisessa vaiheessa hankkimaan itsellensä ammatin, joka mahdollistaa heidän sijoittumisensa globaaliin toiminta- ja työympäristöön. Maailman ollessa enemmän ja enemmän globaali, yhä useammalla on mahdollisuus sijoittua kansainväliseen työympäristöön ja valita työntekovaltioksi jokin kohde Suomen ulkopuolella. Kristillisessä lähetystyössä GA-työ on avainasemassa maailman muuttuessa. Eri alojen ammattilaisia tarvitaan globaalissa työympäristössä ja monikansallisissa yhtiöissä. Toisaalta myös lisääntynyt etätyö mahdollistaa työteon mistä tahansa maailmasta. Esimerkiksi myyntityötä voi tehdä toisesta maasta ja se mahdollistaa asumisen erilaisessa kulttuuriympäristössä.

 

Lähetystyö on siis palaamassa siihen formaattiin, jolla se alkoikin. Ensimmäiset lähetyssaarnaajat olivat niin sanottuja teltantekijöitä. Paavali piti kunnia-asianaan, että ei olisi seurakunnille taloudellisesti rasitteena ja halusi turvata oman elantonsa telttoja valmistamalla. Siihen aikaan teltan tekeminen oli hyvää liiketoimintaa ja Paavali oli alan ammattilainen. Telttoja tarvittiin jatkuvasti, koska niissä asuttiin. Samalla tavalla voisi ajatella, että tämän päivän vastaava ammatti on talonrakentaja, kiinteistönvälittäjä tai kiinteistösijoittaja. Periaate on se, että tällaista työtä tekemällä voi itse ansaita oman palkkansa. Ansaintatyön vaikutuspiirissä kyseinen henkilö puolestaan toteuttaa kutsumustaan. Yksi syy lähetystyön murrokseen on myös se, että nykyisin vain muutamaan maahan voi saada lähetystyöntekijän viisumin. Päästäkseen sisään tiettyihin maihin tai kulttuureihin, lähetystyöntekijän on yksinkertaisesti mentävä kohteeseen oman ammattinsa kautta.

 

Seurakuntien tulisi nähdä tämä työmuoto yhtä tärkeänä lähettämisen väylänä kuin niin sanottu perinteiseen lähetystyöhön lähettäminen. Kysymyksessä on missio, jossa seurakunnat lähettävät globaaleja ammattilaisia monimuotoiseen lähetystyöhön ammattien ja yritystoiminnan kautta erityisesti saavuttamattomien ja vaikeasti tavoitettavien ihmisryhmien pariin ja suurkaupunkeihin. Työssään GA-työntekijä elää oman kulttuurinsa ulkopuolella. Hänen tavoitteenaan on tavoittaa evankeliumilla asuinkulttuurinsa ihmisiä. Asuinpaikassaan GA-työntekijää ei mielletä “uskonnon lähettiläänä”. Kuitenkin kutsumuksensa, motivaationsa ja koulutuksensa puolesta hän on lähetystyöntekijä.

GA-työntekijän palkan maksaa kokonaan tai osittain muu työnantaja kuin lähetysjärjestö.

Päämääränä kuitenkin on, että Globaaleilla ammattilaisilla olisi tulevaisuudessa keskeinen rooli Suomen helluntaiseurakuntien ja Fidan toteuttamassa monimuotoisessa lähetystyössä.

Näistä syistä GA-työhön satsataan tulevaisuudessa voimavaroja. Fida haluaa järjestää yhdessä seurakuntien kanssa relevanttia koulutusta GA-työstä kiinnostuneille. Jo nyt kentällä oleville GA-työntekijöille järjestetään yhteisiä seminaareja ja tapaamisia kohdemaissa. Kaikki GA-työntekijät ovat nyt ja tulevaisuudessa Fidan lähettituen parissa osallistuen lähtö- ja kenttäperehdytyksiin, mentoritukeen ja alueellisille Fida-päiville muiden lähettien kanssa. Lähettävät seurakunnat tukevat GA-lähettejä henkisesti, hengellisesti, työnohjauksellisesti ja mahdollisuuksien mukaan taloudellisesti niissä kuluissa, jotka syntyvät hengellisen työn tarpeista.

Ei kommentteja: