sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Salaperäinen Bhutan



Bhutan on kaunis ja askeettinen maa Himalajan sylissä, suuren Kiinan ja Intian puristuksessa.
Bhutaniin pääsee maan oman lentoyhtiön koneilla vain Intiasta, Bangladeshista, Thaimaasta ja Singaporesta. Lentomatkalla voi nähdä Himalajan huikeita vuoristomaisemia, muun muassa Mount Everestin. Laskeutuminen lentokenttäkaupunkiin Paroon on kuin laskeutuisi toiseen maailmaan. Lentokone joutuu taiteilemaan vuorten välissä ja laskeutumislupa annetaankin vain suotuisissa sääolosuhteissa.
Bhutan haluaa varjella koskematonta luontoaan ja kulttuuriaan rajoittamalla turismia. Reppureissaajat pidetään pois turismimaksulla, joka on 250 Yhdysvaltain dollaria päivässä. Maksu sisältää paikallisen oppaan, joka kulkee ryhmän mukana koko matkan ajan.

Kristityt ahtaalla
Bhutanissa on useita kristillisiä seurakuntia, jotka joutuvat toimimaan hyvin matalalla profiililla. Kristityt yrittävät olla herättämättä liikaa huomiota kokoontumisillaan. Seurakuntien pastorit toimivat yleensä oman toimensa ohella ja paimentavat useita seurakuntia samaan aikaan.
Seurakuntalaiset ovat pääsääntöisesti hyvin köyhiä ja kokoontuvat kodeissa tai muissa salaisissa paikoissa. Yhteen huoneeseen saattaa ahtautua suuri joukko ihmisiä. Verhot vedetään kiinni, ovet lukitaan ja sen jälkeen jumalanpalvelus voi alkaa.
Myös seurakunnat ovat suuressa taloudellisessa ahdingossa ja eristyksissä muusta maailmasta. Tästä syystä tarpeet rohkaisusta ja raamatunopetuksesta ovat valtavat. Myös kaikenlaisesta kristillisestä materiaalista on huutava pula.
Vireillä on uskonnonvapauslaki, joka tarjoaisi myös kristityille vapauden kokoontua vapaasti ja rakentaa omia kirkkojaan. Kristityt ovat myös vedonneet hallitukseen saadakseen oman hautausmaan, koska he eivät halua tulla poltetuiksi buddhalaisissa krematorioissa.
Monen kristityn arkipäivää on henkinen painostus. Kristittyjen sanotaan esimerkiksi tuovan mukanaan epäonnea ja kirousta buddhalaiseen ympäristöön. Tästä syystä monet kristityt saavat herkästi häätöuhkauksia asunnoistaan.

Konkreettisia ihmeitä tapahtuu
Jumala on selvästi tekemässä jotain suurenmoista Bhutanissa. Evankelisia kristittyjä arvioidaan olevan jopa 25 000–40 000. Kristillisten seurakuntien kasvu on ihme. Seurakuntia on syntynyt kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin ja asutuskeskuksiin. Kristityt eivät ole kuitenkaan verkostoituneet tai järjestäytyneet, koska heidän tulee pitää enemmän tai vähemmän matalaa profiilia.
Seurakunnat ovat kasvaneet pääasiassa ihmeiden ja tunnustekojen kautta. Uskovat ovat rukoilleet sairaiden puolesta, ja monet vakavasti sairaat ovat todistetusti parantuneet kristittyjen tilaisuuksissa. Tämä on ollut todistus monille siitä, että kristittyjen Jumala on elävä Jumala.
Esimerkiksi eräs aidsiin sairastunut nuorimies oli saanut viimeisen lääkityksen, ja hänen tilansa oli hyvin heikko. Mitään ei ollut enää tehtävissä, mutta seurakunta asettui rukoilemaan hänen puolestaan. Mies kastettiin, ja samalla hetkellä hän vahvistui. Muutaman kuukauden jälkeen hänestä ei enää testeissä löytynyt HI-virusta. Sana kristittyjen Jumalasta leviää nopeasti, ja ihmiset tulevat kiinnostuksesta paikalle.
Bhutanilaiskristittyjen ystävällisyys, vieraanvaraisuus ja lämpö on sanoinkuvaamattoman kaunista. Vieraita kunnioitetaan, heidät ruokitaan parhailla ruuilla ja heidän kaulalleen annetaan valkoinen huivi, joka tarkoittaa arvostetun vieraan saapumista.

Bhutan pähkinänkuoressa

Bhutanin infrastruktuuri on kehittymätön, koska maa pyrkii säilyttämään alkuperäiskulttuuria mahdollisimman tehokkaasti. Monien kielten lisäksi myös englannin kielellä on virallinen asema, ja sillä pärjää lähes kaikkialla. Arvio Bhutanin väkiluvusta on noin 700 000.
Nähtävyydet satoine temppeleineen ovat huikeita ja vuoristomaisemat kauniita. Bhutanin pohjoisosa koostuu kaaresta lumihuippuisia vuoria, ja korkeimmilla alueilla ilmasto on erittäin kylmä. Suurin osa pohjoisen vuorista on yli 7 000 metrin korkuisia. Korkein huippu on 7 553 metriin kohoava Kula Kangri.
Bhutan on buddhalaisuuden puhdas kehto, eikä sen haluta tuhoutuvan länsimaisten vaikutteiden vuoksi. Näkyvänä esimerkkinä buddhalaisuuden otteesta on pääkaupunkiin Thimphuun rakennettava maailman suurimpiin kuuluva Buddhan patsas.
Miesten perinteinen asu on nimeltään ngalong. Se on polveen ulottuva kaapu, joka sidotaan kiinni vyötäröltä kangasvyöllä. Naiset käyttävät nilkkaan ulottuvaa pukua, kiraa. Vaatteita käytetään sosiaalisen aseman mittareina, ja Bhutan onkin perinteisesti ollut feodaaliyhteiskunta. Sekä miehet että naiset käyttävät korvakoruja. Kiistelty laki vaatii paitsi kaikkien Bhutanin kansalaisten myös maahanmuuttajien käyttävän näitä vaatteita.
Bhutanin talous on maailman pienimpiä ja vähiten kehittyneitä. Se perustuu maa- ja metsätalouteen sekä vesivoimalla saadun sähkön vientiin Intiaan. Bhutanista yli 70 prosenttia on metsien peitossa. Maassa on yhdeksän luonnonsuojelualuetta, jotka yhteensä kattavat yli neljänneksen maan pinta-alasta.
Bhutan on ollut monarkia vuodesta 1907 ja vasta vuodesta 2008 perustuslaillinen monarkia. Maata hallitsi pitkään kuningas, jolla on neljä vaimoa. Kuningattaret harrastavat perustamiensa säätiöiden kautta hyväntekeväisyyttä. Vuonna 2006 kuningas Jigme Singye Wangchuck luovutti vallan pojalleen, joka kruunattiin valtaan astrologisesti suotuisampana aikana vuonna 2008. Vuonna 2011 Bhutanissa vietettiin satuhäitä, kun nuori kuningas otti vaimokseen lentäjän tyttären Jetsun Peman. Nuori kuninkaallinen pari ja kuningashuone on erittäin suosittu ja pidetty Bhutanissa.

Haluatko matkustaa Bhutaniin? Suosittelemani matkatoimisto:
http://www.yoursbhutantravel.com/

Lisätietoa Bhutanista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Bhutan

Ei kommentteja: