lauantai 15. syyskuuta 2012

Jyrkiltä kysyttyä..

Miksi Raamatun lukeminen on tärkeää?
Raamattu on Jumalan sanaa, jota Jeesus vertaa leiväksi. Aivan kuten luonnollinen ihminen tarvitsee ravintoa elääkseen, samoin hengelliselle ihmiselle on välttämätöntä saada ravintoa Raamatusta, Jumalan sanasta. Jumala ilmoittaa itsensä Raamatussa, Raamattua lukemalla tulemme tuntemaan Jumalan. Jumala myös puhuu Raamatun kautta henkilökohtaisesti ja yhteisöllisesti.
Olisiko syytä pysytellä jossain tietyssä Raamatun käännöksessä vai voiko käyttää eri käännöksiä?
Käännösten runsauden takia kenenkään ei pidä menettää luottamustaan Raamattuun. On vain suuri rikkaus, että on olemassa useita raamatunkäännöksiä. Uusia käännöksiä tarvitaan muun muassa siksi, että kieli ja sanojen merkitykset muuttuvat. Täytyy muistaa, että eri käännöksien pohjana olevat tekstit eivät kuitenkaan ole muuttuneet. Jos vertaa, kuinka eri jakeet on eri käännöksissä ilmaistu, voi huomata sanoman samaksi.
Onko erilaisista Raamattuun perustuvista teoksista, kommentaareista ja muista opetuskirjoista on apua tavalliselle uskovalle? Mihin kannattaa kiinnittää huomiota valitessaan erilaisia opetuskirjoja?
Jokaisen uskovan tulisi lukea Raamattua. Tulisi kuitenkin nöyrästi tunnustaa, että joillekin ihmisille Jumala on antanut erityisen lahjan opettaa ja viisauden kirjoitusten syvempään tulkitsemiseen. Muun muassa tästä syystä opetuskirjat ja kommentaarit ovat erinomaisen hyviä työkaluja Raamatun syvempään tutkimiseen. Kannattaa kuitenkin selvittää opettajan tausta ja "hedelmä". Tarvittaessa voi pyytää referenssejä esimerkiksi seurakunnan pastorilta. Olen pannut ilolla merkille, että myös Aikamedian valikoimaan on viimeaikoina ilmaantunut entistä enemmän laadukkaita kommentaareja ja opetuskirjoja.
Miten sinä luet Raamattua, käytätkö esimerkiksi eri käännöksiä apuna? Entä muuta kirjallisuutta?
Pääsääntöisesti luen suomalaista Raamattua pidemmissä jaksoissa kerrallaan, esimerkiksi yhden kirjan. Heti sen jälkeen pyrin lukemaan jonkun selitysteoksen kyseiselle jaksolle. Normaalissa raamatunluvussani en juuri käytä muita lähteitä. Saarnan valmistuksessa sen sijaan käytän useita eri lähteitä, kommentaareja ja alkukielien selitysteoksia. Omaan rakentumiseen pyrin etsimään lukuelämyksiä ja henkilökohtaista Jumalan puhuttelua Sanansa kautta.

Ei kommentteja: