tiistai 12. lokakuuta 2021

Ilmaston muutos on totta


Kyllä. Pinttyneinkin skeptikko ja epäilijä on myöntämässä tosiasian, joka näkyy silmiemme edessä päivä päivältä yhä todellisemmin. Tiedeyhteisökin alkaa olla yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutos on tosiasia. Se, onko ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamaa ja voimmeko vaikuttaa siihen, on sitten toinen kysymys, joka monen muun kysymyksen kanssa valitettavasti repii kristittyjenkin mielipiteitä yhä kauemmas toisistaan.

Totta on sekin, että ilmasto on aina muuttunut, mutta ei koskaan niin nopeasti kuin nyt. Suomen ilmaston keskilämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan viimeisen 40 vuoden aikana kohonnut 0,2...0,4 astetta vuosikymmenessä. Maapallon ilmasto lämpenee nyt nopeammin kuin ennen, mutta muutoksen suuruus ja vaikutukset vaihtelevat maapallon eri osissa.

Suomi ja muut pohjoiset alueet lämpenevät enemmän kuin maapallo keskimäärin. Lämpenemistahti arktisilla alueilla on noin kaksinkertainen koko maapallon keskimääräiseen verrattuna. Tästä hyvänä esimerkkinä on napajäätiköiden ja Grönlannin mannerjään sulamisvauhti.

Totta on myös se, että ilmastonmuutos ei ole sama kuin säätila tänään kello kaksitoista. Ilmastonmuutokseen kuuluvat rajut säätilan vaihtelut, jotka aiheuttavat kuivuutta, tulvia, pakkasia ja rankkasateita. Välillä on siis keskimääräistä kylmempää ja välillä keskimääräistä lämpimämpää. Pohjois-Euroopan talvien odotetaan kuitenkin lämpenevän 2060-luvulle tultaessa 2-7 asteella ja nykyään vielä poikkeukselliset hellejaksot tulevat ennustusten mukaan Euroopassa yleistymään.

Monissa maapallon osissa yhteiskunnan ja ympäristön sopeutumista ilmastonmuutokseen vaikeuttaa se, että lämpenemisen lisäksi sateiden esiintyminen muuttuu. Vaikka sademäärät keskimäärin maapallolla kasvavat, niin monia tiheästi asuttuja alueita Afrikassa ja Aasiassa uhkaa entistä pahempi vesipula kuivien kausien ja toisaalta veden laatua heikentävien tulvien yleistyessä. Lisäksi alavimpia rannikkoalueita ja saaria koettelee valtamerten pinnan kohoaminen ilmaston lämmetessä.

Ilmastonmuutoksen todellisuus on kuin lukisi Ilmestyskirjaa tai Matteuksen evankeliumin lukua 24. Tuhotulvat, kuivuus ja rankkasateet ovat niitä todellisuuksia, joiden keskellä myös monet Fidan lähetit parhaillaan työskentelevät. Työntekijämme kohtaavat päivittäin haasteita, jotka ovat muuttuneet sydäntä särkeviksi kohtaloiksi rajujen luonnonilmiöiden keskellä elävien ihmisten elämässä.

Joidenkin mukaan puhe ilmastonmuutoksesta on pelkkää politiikkaa ja salaliittoteoria, jolla valtio ja media yrittävät saada huomiomme kääntymään pois jostain muusta asiasta omaa agendaansa ajaen. Olimmepa sitten ilmastomuutoksesta mitä mieltä tahansa, niin kristitty ei voi kulkea kärsivän ihmisen ohi tässä asiassa. Evankeliumi ja rakkauden kaksoiskäsky edellyttää kristittyjä avaamaan silmänsä maailman hädälle ja ojentamaan auttava kätensä hukkuvien puoleen.

Ei kommentteja: