perjantai 9. lokakuuta 2020

Vieläkö on villihevosia?

Suomalainen lähetyshistoria on täynnä esimerkkejä näyn valtaamista miehistä ja naisista. Monet heistä ovat tehneet historiaa, jonka hedelmää saamme tänä päivänä niittää. Tällaisia ovat muun muassa lähetyslaivailijat, kehitysyhteistyöntyön aloittajat ja lähetyspioneerit. Heidän työnsä tuloksena on syntynyt miljoonien jäsenten kirkkokuntia. Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin, mutta onneksi osa näistä tarinoista on saatu kirjattua ylös. Missä ovat pioneerit tänään? Käsissämme on suuri johtajuuden tarve. Useimmilla kristillisillä järjestöillä on pulaa uusista johtajista ja uuden näkijöistä. Tarvitsemme johtajia ja visionäärejä, jotka ottavat paikkansa, ei vallanhalusta vaan mahdollisuudesta palvella Jumalaa lahjoillaan ja kutsumuksellaan. 

Jumala kutsuu jo varhain 
Johtajuus ja visionäärisyys alkaa usein jo lapsena tai nuorena. Tästä syystä erityisesti seurakuntien olisi hyvä tunnistaa tällaiset henkilöt ajoissa ja ohjata heidät vastuun ja kasvun tielle. Kantavana ajatuksena nuorten ohjaamiseen tulisi olla heidän kasvattamisensa Jumalan valtakunnalle. Tämä tarkoittaa usein sitä, että he lentävät turvallisesta pesästä, mutta heidän siipensä kantavat, koska heihin on uskottu. Suurten linjojen visionääriä tulee kuitenkin ohjata. Elleivät he kuuntele muita tai uskalla jakaa näkyä toisten arviotavaksi, karahtavat heidän suunnitelmansa kiville. Tästä syystä tarvitsemme uuden sukupolven näkijöitä, mutta myös ohjaavia vanhempia. 

Hyvä parhaimman edellä Nykyisin kristittyjen huomiosta kilpailee niin moni asia, että lähetystehtävä on saattanut jäädä vain yhdeksi pohdinnan arvoiseksi kysymykseksi muiden joukossa. Keskittyminen ihmisoikeuksiin ja poliittisiin vaikuttamismahdollisuuksiin on hyvä asia, mutta jos lähetyskäsky ei enää sytytä, on syytä huolestua. Seurakunnat nykyajassa ovat ikävällä tavalla jakautuneet, eikä tilanteeseen ilman ihmettä ole odotettavissa suurta muutosta. Kuitenkin historia toisaalta osoittaa, että lähetystehtävä on yhdistänyt kirkkokuntia ja herätysliikkeitä. Mitä tapahtuisi, jos olisimme yhtä? Oppisiko maailma tuntemaan Jumalan siitä, että kristityillä on keskinäinen rakkaus? Entä mitä tapahtuisi, jos tapamme kohdata ihmisiä huokuisi vastustamatonta lähimmäisenrakkautta? 

Rajattomat mahdollisuudet odottavat 
Lähetystyön historia kätkee sisäänsä voimakkaita pioneerihahmoja, joita on ollut vaikea laittaa karsinaan tai raamiin. Joskus nämä henkilöt ovat saattaneet olla haastavia työtovereita ja monet heistä ovat kulkeneet omia polkujaan. Edelleenkin tarvitaan persoonia ja villihevosia. Kuitenkin heidän on osattava voittaa puolelleen toisten luottamus ja kyettävä rakentavaan yhteistyöhön. Vahvalla näyllä ja itsetunnolla varustettu työntekijä osaa olla sekä hyvä johtaja, että hyvä johdettava. Lähetystyö ei ole rakettitiedettä, se on tavallisten ihmisten liikkeelle lähtöä. Jumala ei etsi superlahjakkuuksia, vaan tavallisia ihmisiä, jotka haluavat antaa talenttinsa maailman arvokkaimpaan työhön. Lähetystyössä on vielä miljoonia mahdollisuuksia. Uusia työmuotoja syntyy jatkuvasti ja niissä vain mielikuvitus on rajana. 

Alioartikkeli RV 2020

Ei kommentteja: