sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Muuttamisen ihana keveys


Muuttamiseen voi liittyä jännittävä ja innostava odotus. Mutta meille ja niille, jotka ovat muuttaneet jo kymmeniä kertoja, tuo sana on lähinnä painajainen ja stressin aiheuttaja. ”Voi ei, joko taas”, se on päällimmäinen tunteeni tässäkin muutossa, mutta totuuden nimissä siihen sisältyy myös positiivisia puolia. Yksi niistä on turhasta luopumisen ihanuus. Vaimonikin tuntuu saavan intoa kaappien tyhjennyksestä. Tosin siinä, missä minä heittäisin turhat tavarat jätesäkkiin ja kuskaisin ne nopeasti roskiin, hän saattaa punnita yksittäisen tavaran tarpeellisuutta minuuttikaupalla. Olen pannut merkille, että vanhoihin tavaroihin liittyy omat tarinansa. Toiselle samat tavarat ovat rojua, mutta toiselle niihin kätkeytyy luovuttamatonta tunnearvoa.
Vaimoni on halunnut säästää vähintään yhden vaatekappaleen kunkin lapsemme kustakin ajanjaksosta. Kun minä haluan kiirehtiä ylimääräisen tavaran poisheitossa, vaimoni saattaa tokaista, ”oi muistatko, kun poikamme lähti tässä paidassa ensimmäisen kerran kouluun”? Ajanhampaan vääjäämättömän purennan huomasin myös siinä, että laatikoita pursuavat vanhat c-kasetit ja vhs-videonauhat ovat käyneet hyödyttömiksi. Löysin piirongin laatikosta parisataa c-kasettia, mutta en löytänyt asunnostamme soitinta, jolla niitä olisi voinut kuunnella. Laskin kokoelmani nopeasti tuhansien markkojen arvoiseksi ja tuntui todella pahalta heittää se pois. Kehitykselle ei voi mitään. Loppujen lopuksi kaikki katoaa ja tulee tiensä päähän. Muuton ihanuus (ainakin minun mielestäni) on inventaario. Se tarjoaa tilaisuuden laskea kertyneen varaston arvo ja tehdä tarvittavat poistot ennen logistiikan saapumista. Todennäköisesti jokainen meistä lupaa jatkossa pyhästi olla hankkimatta mitään turhaa, mutta huomaa jälleen seuraavassa muutossa olleensa himohamstraaja.
Kaiken kaikkiaan muuttaminen kuluttaa voimavaroja ja vaatii venyvyyttä. Työt ja muu elämä on organisoitava sen kanssa lomittain. Talkoolaisia on pyydettävä apuun. Apuvoima toimii usein vaihtoperiaatteella. Jos olen hyödyntänyt toista muutossa, olen itsekin velvollinen auttamaan tätä tilaisuuden tullen. Hyvä näin. On ilo auttaa ja saada apua!
Hyvä uutinen kaikille muuttoihin väsyneille on se, että viimeistä muuttoa ei tarvitse stressata. Raamatussa kerrotaan Jeesuksen valmistavan meille asunnon taivaaseen. Hän sanoi menevänsä sinne jo etukäteen hioakseen kaikki kuntoon. Isän kodissa on monta asuinsijaa ja huoneistot ovat valmiiksi kalustettuja. Mistään ei siis tarvitse stressata, mitään ei tarvitse ottaa mukaan, muuttomieskin odottaa rannalla. Ainoastaan uskomalla Herraan Jeesukseen pääsemme kerran unelmakämppään!

Ei kommentteja: