tiistai 5. heinäkuuta 2011

Johtaminen on rinnalla kulkemista!


Seurakunnan johtaminen on muutakin kuin saarnaamista. Pastori on seurakuntalaisille ennen kaikkea hengellinen johtaja. Pastori on jo nimensäkin mukaan paimen, jonka tehtävänä on pitää lampaistaan huolta. Aina pastorillakaan ei ole vastauksia kaikkiin elämän suuriin kysymyksiin, mutta hänen tehtävänsä onkin enemmän rinnalla kulkemista.
Seurakuntatyö on monipuolista. Siihen sisältyy muun muassa organisoimista, hallintoa, toimituksia, perhetapahtumia, budjetin tekoa ja seurantaa. Yleensä pastorin työ sisältää kuukausittain noin neljä tuntia saarnaamista ja 156 tuntia muuta johtamista. Seurakunnan pastori ei elä ensisijaisesti itselleen vaan muita ihmisiä varten. Tämä erottaa pastorin työn muista työpaikoista. Pastori ei voi koskaan kävellä ihmisten ohi tai yli. Hänen tulisi olla avoin, luottavainen, huolehtivainen, apua tarjoava ja valmis haavoittumaan. Pastorin työ on ennen kaikkea palvelevaa johtajuutta. Pastori, joka lisää arvoa ja luottamusta seurakuntalaistensa elämään palvelemalla heitä, luottaa heihin ennen kuin he luottavat häneen ja palvelee heitä ennen kuin kukaan palvelee häntä.
Kokemattomilla johtajilla on kiire johtamaan ennen kuin he ovat ottaneet selkoa ihmisistä, joita he aikovat johtaa. Kypsät johtajat kuuntelevat, ottavat selvää ihmisten toiveista, unelmista ja haaveista. He kiinnittävät huomiota ihmisten tunteisiin. Näin he saavat selville, mikä näille on arvokasta, ja vasta tämän jälkeen he johtavat sen perusteella, mitä ovat oppineet. Kun tällaiset johtajat johtavat, jokainen voittaa – yhteisö, johtaja sekä ne, jotka johtajaa seuraavat.

Ei kommentteja: