maanantai 4. huhtikuuta 2011

Tuleeko kristityn suosia kotimaisia tuotteita?

Pyrin kulutustottumuksissani suosimaan suomalaista, etenkin elintarvikkeiden osalta. Voiko tällaista periaatetta perustella Raamatulla: onko Raamatun valossa merkitystä sillä, poiminko juustohyllystä Arlan vai Valion emmentalia ja ostanko puhelimekseni nokialaisen vai Samsungin?

Raamatusta ei löydy kysymykseen suoraa kannanottoa ellei sellaiseksi lasketa Jumalan kehotusta Jeremian kirjassa: ”Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.” Kehotuksella on kulutustottumuksia laajempi merkitys, mutta kotoisten hyödykkeiden suosimisen voi nähdä yhtenä osana tämänkaltaista oman paikkakunnan hyvinvoinnin rakentamista.
Välillisesti kysymyksen aihepiiriin liittyy muun muassa Jumalan ihmiselle antama tehtävä viljellä ja varjella maata: pienentääksemme hiilijalanjälkeämme ja siten luomakuntaa varjellaksemme meidän on monien tuotteiden kohdalla parempi ostaa lähellä tuotettua kuin kaukaa tuotua.
Samoin voimme löytää Raamatusta perusteet välttää ns. sosiaalista syntiä, joka perustuu ihmiskunnan ahneuteen tuottaa suuria voittoja köyhien kustannuksella. Jesajakin ennusti Jeesuksen julistavan köyhille ja sorretuille vapauttavan ilosanoman. On tärkeää, ettemme uskovina sulje silmiämme vääryydeltä vaan oppisimme näkemään maailmantalouden rakenteelliset vääristymät. Niiden seurauksena esimerkiksi joidenkin alikehittyneiden maiden lasten pitää tehdä lähes palkatonta työtä monikansallisten yhtiöiden tuottavuuden eteen. Se on väärin, koska pienten lasten pitäisi olla koulussa, eikä heitä saisi hyödyntää käytännössä ilmaisena työvoimana. Sananlaskuissa sanotaan suoraan: ”Älä riistä heikkoa hänen heikkoutensa vuoksi.”
Vaikka tuntisimme vaikutusmahdollisuutemme pieniksi näissä asioissa, omilla arkisilla valinnoillamme on merkitystä. Esimerkiksi päivittäistavarakaupassa voimme koota ostoskärryymme Reilun kaupan tuotteita monikansallisen yhtiön vastaavan tavaran sijaan. Pienistä puroista syntyy suuri virta.

Ei kommentteja: