perjantai 14. lokakuuta 2011

Katse kertoo luottamuksesta


”Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin ihmisen sydän toisessa ihmisessä.” Katse kertoo luottamuksesta.Kun ihmistenvälinen luottamus on kunnossa, silloin pystytään vilpittömästi katsomaan silmiin. Katse kertoo, että asiat ovat kunnossa. Lempeä katse todistaa luottamuksesta, mutta sen puuttuminen voi paljastaa suuren epäluottamuksen.Raamatussa voimme monessa kohdin havaita katseen merkityksen. Ihmiselle elintärkeää on Jumalan katse. Jo Herran siunauksessa pyydämme Herran valistavan ja kääntävän katseensa meihin. Se on merkki Jumalan hyväksynnästä ja siitä, että välimme ovat kunnossa. Ihmistenvälisen luottamuksen menetys on suuri tappio ihmissuhteille, mutta suurin rangaistus ihmisille olisi se, jos Jumala ei enää valistaisi katsettaan meihin.
Luonnollisesti on totuttu ajattelemaan, että luottamus seurakunnassa uskovien kesken on huippuluokkaa. Siksi luottamuksen murentuminen toiseen uskovaan saattaa olla suuri pettymys ja vaatii pitkän toipumisajan. Todellisuudessa uskovat kantavat mukanaan samaa luonteen keskeneräisyyttä kuin muutkin ihmiset. Luottamuksen syntyyn tarvitaan aikaa, ja se syntyy vain tekojen kautta. Tätä prosessia voi verrata ystävystymiseen. Luottamuksen rakentamiseen saattaa vierähtää vuosia, mutta se voi romahtaa hetkessä. Luottamuksen edistämiseksi seurakunnassa pitää nähdä vaivaa jatkuvasti ja herpaantumatta. Käytännössä tämä tarkoittaa yksinkertaisia asioita: annetaan Hengen hedelmän(rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä) kasvaa ja tehdään läpinäkyvästi se, mitä luvataan – ja mieluusti hieman enemmänkin. Hyvä uutinen on se, että Jumalaan voi luottaa.
Hän ei jätä eikä petä vaikeinakaan aikoina. Tämä luottamus perustuu Jumalan Pojan työhön ristillä. Sen perusteella uskova on vanhurskautettu ja vajavaisuuksistaan huolimatta syyttömäksi julistettu. ”Vanhurskauden hedelmänä on oleva rauha. Siitä kasvaa levollinen luottamus, turvallisuus, joka kestää iäti” (Jes. 32:17).

Ei kommentteja: