lauantai 25. heinäkuuta 2009

YKSIKIN ON TÄRKEÄ

Opetuslapseuttamisen perusteet nousevat Jeesuksen lähetyskäskystä, jossa käsketään tehdä kaikki kansat hänen opetuslapsikseen. Opetuslapsia ei siis ollut vain kaksitoista, vaan kaikki Jeesuksen seuraajat kautta aikojen. Tämä tehtävä velvoittaa seurakuntaa vielä tänäkin päivänä.
Opetuslapseus on keskittymistä yhteen arvokkaaseen ihmiseen kerrallaan. Yhdestä ihmisestä huolehtiminen on työlästä. Tästä syystä keskittyminen massoihin ja suuriin kalansaaliisin on monen mielestä mieluisampaa.
Jeesus näytti olevan kiinnostunut yksilöihmisistä. Useimmat suurimmat teologiset linjaukset hän kertoi vain yhdelle tai muutamille ihmisille. Näin tapahtui muun muassa Nikodemukselle ja Syykkarin kaivon syntiselle naiselle. Jeesus välitti yksilöistä. Hän oli valmis jättämään muut ja etsimään vain yhtä kadonnutta lammasta. Herätyskristillisyyden yksi sudenkuoppa voikin karrikoidusti ilmaistuna olla juuri se, että se keskittää kaikki voimavaransa massojen ratkaisuun, mutta jättää sen jälkeen ihmisen Herran haltuun.
Raamatussa on loistavia esimerkkejä opetuslapseuttamisesta. Ehkä kaikkein koskettavin esimerkki on Paavalin ja Timoteuksen välinen suhde. Siinä Paavali tekee kaikkensa, että nuori Timoteus tulisi täysin varustettua tulevaan tehtävään.
Opetuslapseuttaminen edellyttää mallina olemista ja aitoa läpinäkyvyyttä. Tässä suhteessa vanhemmat kristityt voisivat olla vahvoja opetuslapseuttajia, vaikka se vaatiikin paljon voimavaroja.
Seurakunnissamme kasvaa nuori sukupolvi, joka kaipaa hengellisiä isiä ja äitejä. He odottavat, että joku todella ohjaisi ja opettaisi heitä. Oppiminen tapahtuu myös sanoitta. Tiedämme tämän jo omista perheistämme. Kotona olemme oppineet vanhemmiltamme ja heidän esimerkin kautta asioita, vaikka emme sitä välttämättä tiedostaisikaan.
Jos ottaisimme opetuslapseuttamisen vastuun Jumalalta tulleena tehtävänä, niin jokaisella riittäisi seurakunnassa tehtävää. Tuntekaamme siis aitoa vastuuta toinen toisistamme ja ohjatkaamme toisiamme syvempään Kristuksen tuntemiseen.

Kristitty 5/09

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tärkeitä oivaluksia!