torstai 2. huhtikuuta 2009

Arfikka on edelleen ajankohtainen

Afrikka lähetyskenttänä on uuden murroksen edessä. Samalla kun voimakaan lähetystyön voidaan todeta saaneen aikaan suuria tuloksia, niin haasteet köyhyyden, hädän ja levottomuuksien suhteen eivät tunnu loppuvan.


Ilmapiiri tarttuu

Lähes kaikki kansainväliset lähetysjärjestöt toimivat Afrikassa. Erityisesti Itä-Afrikassa tehdyn lähetystyön siunaukset ovat silmiinpistäviä. Myös Saalem-seurakunta on ollut etuoikeutetussa asemassa saadessaan lähettää uskonhenkisiä lähetyssaarnaajia Afrikkaan. Monesti tyhjästä aloitettu pioneerityö on kasvanut suureksi kirkkokunnaksi ja tänään voimme vain kiittää Jumalaa siunauksen vuosikymmenistä. Entisen pimeän Afrikan henki on tänään hyvin erilainen. Esimerkiksi Kenian, Tansanian ja Ugandan ilmapiiri on hyvin kristillinen. Gospel-musiikki soi kaupoissa, autojen puskureissa on Jeesus-tarroja ja myös kirkko tai rukoushuone löytyy lähes joka kylästä. Tietyissä osissa Afrikkaa on jopa trendikästä olla kristitty ja ylistää Jumalaa. Juuri Itä-Afrikan siunaus antaa toivoa koko Afrikan mantereelle ja jopa koko maailmalle. On hyvin todennäköistä, että Itä-Afrikan suuret seurakunnat lähettävät tulevaisuudessa monia lähetyssaarnaajia sivistyneisiin länsimaihin ja palauttavat alkuperäisen ja vilpittömän uskon myös pakanallistuneeseen Eurooppaan.


Hätä on suuri

Afrikka on kuitenkin iso manner. Suuret muslimialueet odottavat edelleen pioneerilähettejä ja evankeliumin kirkasta sanomaa. Humanitäärinen hätä on suuri ja ihmisten silmistä näkyy toivottomuus. Usein kärsimyksillä ei tunnu olevan mitään rajaa. Kun yhdestä vitsauksesta on päästy, niin toinen odottaa vuoroaan. Aids leviää valtavalla voimallaan, kolera vaatii veronsa, pilaantunut vesi ja kuivuus piinaavat laajoja alueita, kansamurhat ja levottomuudet toisensa jälkeen ajavat ihmisiä kodeistaan ja levittävät pelkoa jne. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Afrikassa on vaurautta ja köyhyyttä. Turistisafarit eläinpuistoissa antavat Afrikasta valheellisen kuvan. Varallisuus on jakautunut epätasaisesti. Usein kaikkialla rehottava korruptio vie humanitääriset lahjoitukset vääriin taskuihin. Ahneet kansanjohtajat hamuavat valtaa, aseita ja luonnonvaroja itsekkääseen käyttöönsä. Afrikassa on suuri hätä! Vaikka edelleen tarvittaisiin pioneerilähettejä erikoisesti pimeille muslimialueelle, niin nyt tarvittaisiin myös humanitäärisellä, kristillisellä mielenlaadulla varustettuja lähetystyöntekijöitä. Tarvetta on niin veri alojen ammattiosaajista, kuin traumaterapeuteistakin. Esimerkiksi laajoilla alueilla tapahtuneiden kansanmurhien vaatimat traumahoidot ovat hyvin puutteellisia erikoisesti lasten kohdalla.


Uusia lähtijöitä tarvitaan

Nyt Afrikkaan tarvittaisiin uuden ajan lähettejä. Uusi sukupolvi voisi nyt nousta täysin uusiin haasteisiin. Tämä voisi tarkoittaa erikoisesti oman ammattinsa kautta tapahtuvaa lähtemistä. Tarvetta olisi lääkäreitä, sairaanhoitajista, psykologeista, terapeuteista, rakennusmiehistä jne. Afrikkaan panostettu uhraus ei valu tyhjään, vaan se vaikuttaa globaaliin menestymiseen kaikilla aloilla. Ennen kaikkea se antaa toivoa paremmasta ja Jumalan valtakunnan esiin murtautumisesta afrikkalaisten kautta, joilla on selkeästi oma roolinsa viimeisten aikojen evankelioinnissa.

Ei kommentteja: